maandag 23 maart 2015

Binnen- of buitenkat? Tips!

16c1d7bd97f92888ca18dc9c13c7c71f_1403529
Je moet er niet aan denken dat er iets gebeurt met je lieve kat. Of misschien kan je kat simpelweg niet naar buiten omdat je zo gehuisvest bent dat er geen mogelijkheid voor is. Maar wát doe je dan?
Natuurlijk is een kat graag buiten waar het kan sluipen en jagen maar ook een heerlijk plekje in de zon kan opzoeken. Misschien even “kletsen” (of vechten) met de buurkat….het leven is spannend! Bied je binnenkat dan ook genoeg alternatieven aan om mee te kunnen spelen of om een andere uitdaging te bieden.
b8a23c1bf3b804fd879bb5a96967e971_1403528

Buiten loeren diverse gevaren. Natuurlijk is het verkeer de grootste boosdoener. Ongelukken, die regelmatig fataal aflopen, zijn helaas geen uitzondering. Maar katten kunnen ook met giftige stoffen in aanraking komen, hebben meer kans op ziektes die overgedragen worden door andere katten, komen in contact met agressieve honden, zijn een prooi voor kattenhaters en zo kunnen we natuurlijk nog een hele rij opnoemen.
Binnenkatten hebben wél sneller last van overgewicht, verveling (en dus kattenkwaad!), zullen je planten als gras gaan gebruiken (en jawel, er zijn nou eenmaal giftige planten…) maar zijn misschien wel meer op jou als baas gericht.
Een ideale tussenweg is een grote ren. Zet een deel (of je hele) terras af met gaas (ook aan de bovenkant!). Zet er klimwerk in voor je poezenbeesten, wat meubeltjes waar je zelf lekker op kan zitten en natuurlijk (niet giftige) planten. Het diertje zal er dankbaar gebruik van maken! Want lekker zonnen is toch wel favoriet! Door een kattenluik te gebruiken kan de kat zelf bepalen of hij binnen of veilig buiten wilt zijn!
Je hele tuin afschermen is ook een idee. Als voorbeeld wordt er vaak gesproken over een hek of schutting van tenminste 1.80 hoog. Mijn eigen ervaring daarbij is zeer slecht…..onze tuin was ooit door een hek afgescheiden  aan alle kanten én daarop ook nog een schuin, naar binnen lopend, stuk gaas. Dit zou de kat de mogelijkheid ontnemen over het hek heen te kunnen komen. Nou, vergeet het maar! Onze jonge kat, niet anders gewend dan in de tuin te moeten blijven, presteerde het iedere keer weer om wél de tuin uit te komen. Maar terug komen ging dan niet meer…..
Woon je op een flat? Scherm dan wel je balkon goed af! Katten zijn meesters in evenwichtsbalken….maar ook bij hen gaat het weleens fout! Het zal de eerste kat niet zijn die op die manier zijn einde tegemoet ging!
Heb je helemaal geen mogelijkheid om buiten een plekje te maken voor het dier? Zorg dan voor voldoende binnenspeeltjes. Misschien heb je wel een kamer over en kan je er een echte kattenkamer van maken met de nodige klimtoestellen, een plekje op de vensterbank (in de zon) en ander speelgoed. Tegenwoordig zijn er diverse speeltjes die ervoor zorgen dat een kat van alles moet doen voor het de brokjes kan eten die in het speelgoed gestopt zijn! Een ideale manier om een binnenkat niet te dik te laten worden! Geef het dier ook lekker veel aandacht! Jij (en jouw gezinsleden) bent immers de enige die hij op een dag ziet!376e091a57b8b2567139045c737a9691_1403529

Geen opmerkingen:

Een reactie posten